Söndagen den 22 Oktober lämnade frösöbon Örjan Wahlstedt sverige för att deltaga i en expedition för att försöka finna bevis och i bästa fall filma sjöodjuret i sjön Loch Ness i Skottland. Nedan följer några bilder som han gärna vill dela med sig från den spännande resan.
För att färdas på sjön hade man hyrt ett fartyg som bar det för trakten passande namnet "Highland Commander II"
Varför Skottland?
Vi frågade Örjan Wahlstedt varför han deltog i expeditionen:
"Jag tyckte det var dags att hälsa på Storsjöodjurets kusin" säger han och antyder att expeditionen för hans del varit litet av en "kul grej" men berättar att det även inneburit en hel del arbete bl.a för att hydrofonerna endast kunde användas nattetid då det var för mycket störande ljud under dagen från båttrafiken på sjön. "Så varje kväll fick vi lägga ut bojarna för att hämta upp dem på morgonen igen."
Här visar expeditionsledaren Jan-Ove Sundberg upp en av de hydrofonbojar som som användes för att söka efter odjuret för en skotsk journalist.
Media var synnerligen intresserade av expeditionen "Vi var med i direktsändning för brittiska TV-kanalen Channel4 - vilken brukar ha 4 miljoner tittare" berättar Örjan och låter lätt förvånad över att numera vara känd som sjöodjursfantast på de brittiska öarna.
Så fick då Örjan se något spännande i Loch Ness? Kanske inte, det närmaste han kom något sjöodjur var nog denna skulptur utanför en turistanläggning.
|
Loch Ness -miljö och omgivningar
Vid en flyktig jämförelse mellan
Störsjön och Loch Ness kan man säga att de har flera likheter. Båda har kallt vatten och Loch Ness liknar Storsjön eller rentav en fjällsjö med steniga stränder och i båda sjöarna kan man finna exempelvis öring. Om djupet har någon betydelse för ett eventuellt sjöodjur erbjuder båda sjöarna goda möjligheter. För även om en stor del av flaket hos Storsjön är relativt grunt så finns djupskåror, exempelvis i Brunfloviken, medan de flesta sträder vid Loch Ness är brådjupa.
Slottet Urquhart är ett känt landmärke för de som färdas på Loch Ness. Det började byggas av Engelsmännen vid platsen för en äldre befästning efter att man besegrat skottarna år 1296. År 1306 återerövrades slottet av Skottarna för att sedan förloras och återerövras flera gånger av de båda krigförande sidorna. I slutet på 1600-talet kom man att spränga slottet i bitar för att slutgiltigt hindra dess värde som befästning för motståndarsidan.
Turism
Nära slottet håller man nu på att bygga ett hotell och "visitors center" Kanske skall den runda delen nära mitten av bilden bli ett utkikstorn för Loch Ness skådare?
Det säljs massor av nipper och prylar med anknytning till sjöodjuret i Loch Ness, här är ett litet urval.
Bilder: Örjan Wahlstedt Text: Aanta Forsgren
Om Storssjöodjuret.
Valsida för webbsidor om Storsjöodjuret
|